Αν και βασιζόμαστε στα θερμαντικά μας σώματα καθημερινά για να μας κρατούν ωραίους και ζεστούς, δεν είναι ένα είδος που αγοράζουμε τακτικά. Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους από εμάς, αυτό συμβαίνει μόνο μία φορά κάθε δέκα έως είκοσι χρόνια. Πολύ μεγαλύτερος λόγος για να το κάνετε σωστά.

1. Θερμαντικό σώμα νερού ή ηλεκτρικό

Πρώτον, είναι σημαντικό να αγοράσετε ένα νέο θερμαντικό σώμα που ταιριάζει στις ανάγκες θέρμανσης σας καθώς και στην υπάρχουσα ηλεκτρική παροχή ή στο σύστημα ζεστού νερού χρήσης. Επιπλέον, το θερμαντικό σώμα πρέπει να ταιριάζει με το εσωτερικό του χώρου σας. Τα θερμαντικά σώματα νερού είναι ιδανικά για τη διατήρηση ενός άνετου εσωτερικού κλίματος σε ολόκληρο το κτίριο και διατίθενται σε μεγάλη γκάμα μοντέλων, όπως  τύπου πάνελ, διακοσμητικά, λουτρού και πετσετοκρεμάστρες και διάφορα είδη θερμοπομπών, έτσι ώστε να είναι εύκολο να βρείτε την τέλεια εφαρμογή. Τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, από την άλλη, είναι ιδανικά για τη δημιουργία περιστασιακής θέρμανσης, για παράδειγμα, σε υπνοδωμάτια, μπάνια ή δωμάτια χόμπι ή μέρη όπου δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση, όπως ένα κελάρι ή ένα γκαράζ.

2. Μέγεθος

Αφού βρείτε το καλύτερο είδος θερμαντικού σώματος, είναι ζωτικής σημασίας να καθορίσετε το σωστό μέγεθος, ώστε να ανταποκρίνεται στις ακριβείς απαιτήσεις θέρμανσης. Εάν αγοράσετε ένα νέο θερμαντικό σώμα που είναι πολύ μεγάλο, καταλαμβάνει περισσότερο χώρο και δεν λειτουργεί τόσο αποτελεσματικά. Ωστόσο, εάν είναι πολύ μικρό, δεν μπορεί να καλύψει τις θερμικές απώλειες και το δωμάτιο δεν θα φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία. Σε αυτή την απόφαση παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως οι διαστάσεις του δωματίου, ο βαθμός μόνωσης, ο αριθμός των εξωτερικών τοίχων, το μέγεθος και τα τζάμια των παραθύρων κ.λπ. Ευτυχώς , κατάλληλα υπολογιστικά προγράμματα μπορούν να σας βοηθήσουν να υπολογίσετε τις θερμικές απώλειες με βάση τις προδιαγραφές του δωματίου.

3. Τοποθέτηση

Μια άλλη σκέψη που πρέπει να γίνει είναι η θέση του/των νέου/ων θερμαντικού σώματος. Συχνά τοποθετούνται κάτω από ένα παράθυρο, τόσο για την εξουδετέρωση του κρύου αέρα και του ρεύματος όσο και για την ελαχιστοποίηση της απώλειας διαθέσιμου χώρου στον τοίχο. Ωστόσο, ανάλογα με το είδος του θερμαντικού σώματος που θα επιλέξετε, αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη ιδέα. Ειδικά αν αγοράσετε ένα νέο πάνελ θερμαντικό σώμα, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος γύρω από αυτό και ότι δεν υπάρχουν έπιπλα που εμποδίζουν την ακτινοβολούμενη θερμότητα. Επομένως, να τοποθετείτε πάντα τα θερμαντικά σώματα σας σε απόσταση περίπου 15 εκατοστών από το πάτωμα και τουλάχιστον 10 εκατοστών κάτω από το περβάζι του παραθύρου.

Τα θερμαντικά σώματα τύπου «convectors» είναι ιδανικά για μεγάλες τζαμαρίες από πάνω μέχρι κάτω ή για περιοχές υαλοπροσόψεων. Με χαμηλά ύψη κατασκευής και στήριξη από τοίχο ή δάπεδο, τα θερμαντικά σώματα «convector» είναι ιδανικά για αυτήν την εφαρμογή. Η μεγάλη επιφάνεια εναλλαγής που έχουν αυτά τα θερμαντικά σώματα θερμαίνει τον αέρα του δωματίου γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να μειώνει σημαντικά το φως της ημέρας μέσα από το παράθυρο.

Συμβουλή: εάν χρειάζεστε να θερμάνετε ένα δωμάτιο με περιορισμένο χώρο στους τοίχους, όπως μια μικρή κουζίνα ή μπάνιο, σκεφτείτε ένα κάθετο θερμαντικό σώμα. Αυτό το είδος θερμαντικού σώματος καταλαμβάνει πολύ λίγο χώρο και ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός δένει όμορφα με κάθε εσωτερική διακόσμηση.

4. Βαλβίδες

Ακριβώς όπως χρειάζεστε μια βρύση για να έχετε τρεχούμενο νερό στον νεροχύτη της κουζίνας σας, θα χρειαστείτε τις κατάλληλες βαλβίδες για να ελέγξετε την απόδοση θερμότητας του νέου σας θερμαντικού σώματος. Φροντίστε λοιπόν να μην ξεχάσετε να αγοράσετε τις σωστές βαλβίδες για τα καλοριφέρ σας. Ανάλογα με τον τρόπο εγκατάστασης των σωληνώσεων σας, θα χρειαστείτε γωνιακές ή ίσιες βαλβίδες. Σκεφτείτε επίσης την εμφάνιση που θέλετε να δημιουργήσετε, ώστε να επιλέξετε το σωστό χρώμα για τη θερμοστατική κεφαλή σας.

5. Εξισορρόπηση

Ένα τελευταίο λάθος που θα θέλετε να αποφύγετε όταν αγοράζετε νέα θερμαντικά σώματα είναι η έλλειψη επαγγελματικής υδραυλικής εξισορρόπησης του δικτύου. Μόνο αυτό επιτρέπει στο θερμαντικό σώμα να πάρει ακριβώς την ποσότητα νερού που χρειάζεται για να καλύψετε τη ζήτηση θέρμανσης του δωματίου.