Σε αντίθεση με άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιομάζα μπορεί να μετατραπεί απευθείας σε υγρά καύσιμα, που ονομάζονται «βιοκαύσιμα», αυτά τα καύσιμα στοχεύουν στη θέρμανση κατοικιών αλλά θα λειτουργήσουν και ως υποκατάστατο για τον τομέα των μεταφορών.

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι βιοκαυσίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι η αιθανόλη και το βιοντίζελ, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πρώτη γενιά καυσίμων βιοντίζελ με βάση τη βιομάζα.

Οι καυστήρες BENTONE κατασκευάζονται ήδη με προδιαγραφές που να μπορούν μελλοντικά να τροφοδοτηθούν με βιοκαύσιμα, όπως ο πιο διαδεδομένος ‘μικρός’ καυστήρας BF1 FU 15-90kW, που εισάγεται και πωλείται από την Thermovent σε Ελλάδα και Κύπρο από 2019!

 

• RME

Οι μεθυλεστέρες RME ή κραμβέλαιο ή FAME (Μεθυλεστέρες λιπαρών οξέων) είναι το πιο κοινό βιοκαύσιμο στην Ευρώπη και προβλέπεται ότι η κλίμακα παραγωγής και κατανάλωσης αυτού του καυσίμου θα συνεχίσει να αυξάνεται ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης για καύσιμα ντίζελ. Επί του παρόντος, το FAME προστίθεται στα κανονικά καύσιμα ντίζελ σε ποσοστό έως και 10%.

Η Bentone ήταν πρωτοπόρος ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη, όπου εισαγάγαμε τους καυστήρες RME στην αγορά ήδη από τις αρχές του 21ου αιώνα. Το RME χρησιμοποιείται ευρέως στις σκανδιναβικές χώρες για τη θέρμανση κατοικιών αλλά και ως φορτηγό ντίζελ όπου αντικαθιστά παλαιότερους τύπους καυσίμων.

• HVO

Τα υδροεπεξεργασμένα φυτικά έλαια (HVO) δεν έχουν τις βλαβερές συνέπειες των καυσίμων βιοντίζελ τύπου εστέρα, όπως αυξημένες εκπομπές NOx, σχηματισμός εναποθέσεων, προβλήματα σταθερότητας αποθήκευσης, ταχύτερη γήρανση των παραφινικών υδρογονανθράκων του κινητήρα που είναι απαλλαγμένοι από αρωματικά, οξυγόνο και θείο και έχουν υψηλή αριθμοί κετανίου. Το HVO χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο καυσίμου στις σκανδιναβικές χώρες για αρκετά χρόνια και η Bentone είδε γρήγορα τα πλεονεκτήματα με λιγότερη κατανάλωση καυσίμου και χαμηλότερα επίπεδα NOx.

Για χρόνια τελειοποιήσαμε και δοκιμάσαμε τη γκάμα καυστήρων μας για να χειριζόμαστε αυτά τα νέα βιοκαύσιμα και μπορούμε με περηφάνια να πούμε ότι η γκάμα καυστήρων μας είναι από εδώ και στο εξής χωρίς ορυκτά.

Εργοστάσιο Μεσαίας Καύσης

* Οδηγία 2015/2193 / ΕΚ (MCP)

Οδηγία MCP

Η οδηγία για τις μεσαίες εγκαταστάσεις καύσης (MCPD) ρυθμίζει τους ρύπους εκπομπές από την καύση καυσίμων σε εγκαταστάσεις με ονομαστική θερμική είσοδο ίσο ή μεγαλύτερο από 1 Megawatt θερμικό (MWth) και μικρότερο από 50 MWth.

Το MCPD προτάθηκε ως μέρος της δέσμης μέτρων για την πολιτική για τον καθαρό αέρα το 2013. Οι εργασίες για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της δέσμης μέτρων για την πολιτική για τον καθαρό αέρα προσδιόρισαν οικονομικά αποδοτικά μέτρα μείωσης των εκπομπών για τα MCP, αποδεικνύοντας έτσι τη δυνατότητα για νομοθεσία της ΕΕ για τις πηγές στον τομέα αυτό.

Η παρούσα οδηγία καλύπτει το ρυθμιστικό κενό σε επίπεδο ΕΕ μεταξύ μεγάλων μονάδων καύσης (> 50 MWth), που καλύπτονται από την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (IED) και μικρότερων συσκευών (θερμαντήρες και λέβητες <1 MWth) που καλύπτονται από την Οδηγία οικολογικού σχεδιασμού. Το MCPD ρυθμίζει τις εκπομπές SO2, NOx και σκόνης στον αέρα. Στοχεύει στη μείωση αυτών των εκπομπών και των συνεπαγόμενων κινδύνων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Απαιτεί επίσης παρακολούθηση των εκπομπών μονοξειδίου του άνθρακα (CO). Οι οριακές τιμές εκπομπών που ορίζονται στο MCPD ισχύουν από τις 20 Δεκεμβρίου 2018 για τις νέες εγκαταστάσεις και το 2025 ή το 2030 για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, ανάλογα με το μέγεθός τους. Οι προβλέψεις ευελιξίας για τις μονάδες τηλεθέρμανσης και την καύση βιομάζας διασφαλίζουν ότι οι πολιτικές για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα είναι συνεπείς και οι συνέργειές τους μεγιστοποιούνται. Το MCPD αντιμετωπίζει την πιθανή ανάγκη για τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν αυστηρότερες οριακές τιμές εκπομπών σε περιοχές όπου αυτό μπορεί να βελτιώσει την τοπική ποιότητα του αέρα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τέτοια hotspot παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις χαμηλότερες εκπομπές που μπορούν να επιτευχθούν με τις πιο προηγμένες τεχνικές.

Κατηγορία εκπομπών

• Καυστήρες λαδιού <200 mg / Nm³ κατηγορίας 2

• Καυστήρες φυσικού αερίου <100 mg / Nm³ κατηγορίας 3

• Καυστήρες υγραερίου <200 mg / Nm³ κατηγορίας 2