Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή, κάνουμε τα κτίριά μας πιο φιλικά προς το περιβάλλον από ποτέ. Από βιώσιμα δομικά υλικά έως βελτιστοποιημένη μόνωση, όλοι καταβάλλουμε προσπάθειες να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα. Η θέρμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος αυτού, καθώς παρέχει μια φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση σε ένα παραδοσιακό σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Τι είναι η θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία;

Σε ένα κανονικό σύστημα θέρμανσης η θερμοκρασία παροχής νερού είναι γενικά μεταξύ 75°C και 85°C. Σε ένα σύστημα θέρμανσης χαμηλής θερμοκρασίας, ωστόσο, αυτό πέφτει κάπου μεταξύ 45°C και 55°C, για παράδειγμα, λέβητες συμπύκνωσης, ακόμη και μεταξύ 35°C και 45°C για αντλίες θερμότητας. Για να βεβαιωθείτε ότι οι πομποί θερμότητας, όπως καλοριφέρ, κονβέκτορες ή ενδοδαπέδια θέρμανση, ταιριάζουν με το καθεστώς θερμοκρασίας και είναι σε θέση να παρέχουν την κατάλληλη απόδοση θερμότητας σε χαμηλότερη θερμοκρασία, απαιτείται διαφορετικός σχεδιασμός συστήματος. Τα καλοριφέρ πρέπει να έχουν το σωστό μέγεθος και να εγκατασταθούν κατάλληλα χειριστήρια..

Οι απαιτήσεις θέρμανσης σε χαμηλή θερμοκρασία

Προτού σκεφτείτε τη μετάβαση σε θέρμανση χαμηλής θερμοκρασίας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το κτίριο είναι σωστά μονωμένο. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να διατηρήσετε μια ομοιόμορφη θερμοκρασία δωματίου και να απολαύσετε ένα άνετο εσωτερικό κλίμα καθώς και να μειώσετε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, θα χρειαστείτε μια κατάλληλη πηγή θερμότητας, όπως ένας λέβητας χαμηλής θερμοκρασίας ή μια αντλία θερμότητας, καθώς και καλοριφέρ που μπορούν να μεταδώσουν την απαιτούμενη ποσότητα θερμότητας στο δωμάτιο με χαμηλές θερμοκρασίες ροής. Τα περισσότερα καλοριφέρ είναι κατάλληλα για θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία, με θερμοκρασία προσαγωγής τουλάχιστον 45°C, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν το σωστό μέγεθος.

Για ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες υπάρχουν και άλλες λύσεις, όπως τα θερμαντικά σώματα με ανεμιστήρα, που έχουν σχεδιαστεί για τη βέλτιστη λειτουργία των σύγχρονων, χαμηλής θερμοκρασίας υδρονικών συστημάτων κεντρικής θέρμανσης. Ή ακόμα και θερμαντικά σώματα εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, όπως το Ulow E2, το οποίο χρησιμοποιεί την πρωτοποριακή τεχνολογία E2 για να αυξήσει την απόδοση του ψυγείου έως και 80% με αυξημένη μεταγωγή.

Τα πλεονεκτήματα της θέρμανσης σε χαμηλή θερμοκρασία

Η μετάβαση σε θέρμανση χαμηλής θερμοκρασίας έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτά περιλαμβάνουν:

• Χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας

Με την προϋπόθεση ότι το κτίριο είναι σωστά μονωμένο, η θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 30%. Αυτό είναι ένα win-win για τον πλανήτη και για τον οικιακό προϋπολογισμό που κατά τα άλλα επιβαρύνει αρκετά τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

• Βιώσιμα υλικά

Ένα σύστημα θέρμανσης χαμηλής θερμοκρασίας είναι βιώσιμο λόγω της άνετης λειτουργίας του, αλλά και βλέποντας τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτησή του. Τα θερμαντικά σώματα χαμηλής θερμοκρασίας, για παράδειγμα, είναι 100% ανακυκλώσιμα. Έτσι, μετά από έναν κύκλο ζωής πολλών δεκαετιών, μπορούν να ανακυκλωθούν πλήρως και να μην παράγουν απόβλητα.

• Μεγαλύτερη άνεση εσωτερικού χώρου

Λόγω της χαμηλής θερμικής τους αδράνειας, τα θερμαντικά σώματα χαμηλής θερμοκρασίας είναι σε θέση να προσαρμόζονται πιο γρήγορα και να αντιδρούν με μεγαλύτερη ακρίβεια στις αλλαγές θερμοκρασίας. Με αυτόν τον τρόπο το δωμάτιο διατηρείται πάντα στην επιθυμητή θερμοκρασία, ενώ η θερμότητα κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλο το δωμάτιο.

• Ευελιξία της πηγής ενέργειας

Η θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να συνδυαστεί με διάφορες πηγές θερμότητας. Η μετάβαση σε θέρμανση χαμηλής θερμοκρασίας δεν σημαίνει απαραίτητα μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί, για παράδειγμα, με λέβητα αερίου συμπύκνωσης. Αλλά όταν είστε έτοιμοι να μεταβείτε σε μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, το σύστημα θέρμανσης είναι επίσης έτοιμο.

• Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής υλικού

Χάρη στις σταθερά χαμηλότερες θερμοκρασίες, διάφορα μέρη του συστήματος κεντρικής θέρμανσης υπόκεινται σε λιγότερη πίεση και επομένως έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Αυτό έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με μειωμένο ρυθμό διάβρωσης, λιγότερη θερμική καταπόνηση και μειωμένη σπηλαίωση.

Προστιθέμενη αξία για την εσωτερική διακόσμηση

Όταν μεταβαίνετε σε σύστημα θέρμανσης χαμηλής θερμοκρασίας, η ενσωμάτωση νέων καλοριφέρ επιτρέπει την αναβάθμιση του εσωτερικού σχεδιασμού καθώς και την αύξηση της αξίας της ιδιοκτησίας. Τα νέα μοντέρνα καλοριφέρ χαμηλής θερμοκρασίας μπορούν να βελτιώσουν αισθητικά τα δωμάτια που έχουν τοποθετηθεί, ενώ η ενδοδαπέδια θέρμανση ελευθερώνει χώρο στον τοίχο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενσωμάτωση άλλων στοιχείων εσωτερικού σχεδιασμού.

Τα μειονεκτήματα της θέρμανσης σε χαμηλή θερμοκρασία

Εάν αποφασίσετε για ενδοδαπέδια θέρμανση ή θέρμανση με σώματα πάνελ χαμηλής θερμοκρασίας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία. Αυτό σημαίνει ότι η θέρμανση σε χαμηλή θερμοκρασία είναι λιγότερο κατάλληλη εάν θέλετε να θερμάνετε γρήγορα ένα δωμάτιο ή να το χρησιμοποιήσετε μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σε αυτήν την περίπτωση, ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ ταιριάζει καλύτερα και εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη λύση θέρμανσης, εάν μπορείτε να το ελέγξετε με αυτοπαραγώμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάνελ. Επιπλέον, καθώς τα ηλεκτρικά καλοριφέρ που προσφέρουμε στον Όμιλο Purmo είναι γεμάτα λάδι, μεταδίδουν χαμηλότερες θερμοκρασίες και υπόκεινται στην ίδια χαμηλή θερμική αδράνεια με τα θερμαντικά σώματα χαμηλής θερμοκρασίας.

 

Η Thermovent πάντα προτείνει τα θερμαντικά σώματα να λειτουργούν με χαμηλότερες θερμοκρασίες και φυσικά με θερμοστατικές κεφαλές.

Στο Β2Β site μας παρέχουμε με άμεσο και εύκολο τρόπο την επιλογή σωμάτων για χαμηλότερες θερμοκρασίες, 65/55/20°C και 55/45/20°C, http://bit.ly/3V2uMIL

Κατόπιν ζήτησης μηχανικού μπορούμε να προσαρμόσουμε την επιθυμία του για συγκεκριμένες θερμοκρασίες εισαγωγής/επιστροφής του νερού δίνοντας τους απαιτούμενους τύπους θερμαντικών σωμάτων.

 

ΠΗΓΗ: Purmo Group