Εξαιρετική ευελιξία συστημάτων HVAC μετά από ανακαίνιση κτιρίων γραφείων υψηλών προδιαγραφών.

Πολλά κτίρια γραφείων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970 και του 80 αναμένουν μια σημαντική απόφαση για τη μελλοντική τους ύπαρξη. Ένα καλό παράδειγμα βρίσκεται στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου αποφάσισε την ολική ανακαίνιση αφήνοντας ως είχε μόνο την κεντρική δομή του κτηρίου. Το βασικά εντελώς νέο κτίριο γραφείων εξοπλίστηκε με ένα υπερσύγχρονο σύστημα HVAC για θέρμανση και ψύξη, παρέχοντας όλη την ευελιξία που απαιτείται τόσο για τους εργαζόμενους των γραφείων όσο και για τους τεχνικούς.

 

 

Μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις για τον ιδιοκτήτη του κτιρίου ήταν η απόκτηση πιστοποίησης από το DGNB (Γερμανικό Συμβούλιο Βιώσιμων Κτιρίων). Επιπλέον, η διάταξη για τους νέους χώρους γραφείων μέσα στο κτήριο των δέκα ορόφων ήταν άγνωστη και απαιτούσε υψηλό επίπεδο ευελιξίας για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των μελλοντικών ενοικιαστών.

Αυτός ο σκοπός παρείχε στην εταιρεία Engie, υπεύθυνο για ολόκληρο το σύστημα HVAC στο κτίριο, μια πρόκληση για επίλυση. Σε συνεργασία με την Danfoss GmbH βρήκαν μια τέλεια λύση.

Το κτίριο γραφείων ήταν εξοπλισμένο με ένα σύστημα διαχείρισης κτιρίων (BMS) και 457 πάνελ οροφής που παρέχουν στα γραφεία θέρμανση και ψύξη μέσω τετρασωλήνιου δικτύου. Για να ισορροπήσει υδραυλικά το σύστημα, τα πάνελ είναι εξοπλισμένα με βαλβίδες εξισορρόπησης και ελέγχου ανεξάρτητης πίεσης AB-QM. Παρέχουν μια ενεργειακά αποδοτική λύση και χρησιμοποιούνται επίσης για τον έλεγχο της παροχής. Για τον έλεγχο της θερμοκρασίας χώρων οι βαλβίδες είναι εξοπλισμένες με τους ψηφιακούς κινητήρες NovoCon®. Οι κινητήρες συνδέονται απευθείας με το σύστημα BMS που λειτουργεί με BACnet και παρέχουν πολλά οφέλη. Το σημαντικότερο είναι ότι εξασφαλίζεται η απαιτούμενη ευελιξία στο σχεδιασμό των συστημάτων HVAC. Σε περίπτωση αλλαγής του χώρου, οι κινητήρες μπορούν να αντιστοιχηθούν εξ αποστάσεως σε άλλο χώρο. Επιπλέον, τα δεδομένα του συστήματος καθίστανται διαθέσιμα για το BMS, παρέχοντας λεπτομερή εικόνα της κατάστασης και επιτρέποντας για παράδειγμα προληπτικήσυντήρηση.

Για τη βελτιστοποίηση της εναλλαγής θέρμανσης και ψύξης, αποφασίστηκε να προστεθεί ο κινητήρας Danfoss ChangeOver6 τοποθετημένος σε μια βαλβίδα 6 κατευθύνσεων. Σε περίπτωση μεταγωγής από θέρμανση σε ψύξη ή αντίστροφα, ο κινητήρας NovoCon® εξασφαλίζει μια νέα τιμή παροχής και οδηγεί τη βαλβίδα των 6 κατευθύνσεων σε αλλαγή θέσης, επιτρέποντας είτε ζεστό είτε κρύο νερό να εισέλθει στο πάνελ Θέρμανσης / Ψύξης.

Η καινοτόμος ιδέα του NovoCon® έχει αποδειχθεί ότι εξοικονομεί χρόνο, ενώ αποτελεί ευέλικτη καθώς και την οικονομικότερη λύση για το έργο.