Υγιεινή και άνεση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska

Το νέο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska Solna στη Στοκχόλμη αναπτύχθηκε με έμφαση στην ακεραιότητα, την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών. Γι' αυτό επέλεξαν τα θερμαντικά σώματα Purmo Hygiene - 5.000 από αυτά. Για άλλη μια φορά, το Purmo Hygiene αποδεικνύεται πολύτιμο μέρος ενός πολύ αξιόλογου έργου.

Επισκεφθείτε την κεντρική Στοκχόλμη. Θα εκπλαγείτε με το εύρος και την ομορφιά των κτιρίων της πόλης, ιδίως από το υπέροχο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska. Αυτό το συγκρότημα περιλαμβάνει 630 τμήματα, με την τελευταία προσθήκη να είναι το New Karolinska Solna, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2017. Η προσοχή στη λεπτομέρεια είναι ζωτικής σημασίας σε ένα κτίριο που φροντίζει την υγεία των κατοίκων της πόλης.

Γι' αυτό οι σύμβουλοι του έργου έδωσαν μεγάλη έμφαση στις απαιτήσεις των πηγών θερμότητας του νοσοκομείου. Το New Karolinska Solna βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο Karolinska Institutet, ένα από τα κορυφαία ιατρικά πανεπιστήμια στον κόσμο, στα περίχωρα της Στοκχόλμης. Το περιβαλλοντικά πιστοποιημένο νοσοκομείο καλύπτει έκταση 330.000 m², σε 12 ορόφους, 630 τμήματα και 36 χειρουργεία. Είναι κατανοητό σε ένα έργο όπου η υγιεινή μπορεί να είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, μόνο εξοπλισμός που πληρεί τα υψηλότερα πρότυπα μπορεί να ληφθεί υπόψη. Γι' αυτό επέλεξαν 5.000 θερμαντικά σώματα Purmo Hygiene.

Άψογες προδιαγραφές

Τα Purmo Hygiene είναι τα θερμαντικά σώματα με την υψηλότερη απόδοση που δεν διαθέτουν πτερύγια μεταφοράς, πλαϊνά καλύμματα και σχάρες. Αυτό διευκολύνει τη γρήγορη πρόσβαση σε όλα τα μέρη του θερμαντικού σώματος για εύκολο και ενδελεχή καθαρισμό - μια σημαντική πτυχή σε οποιοδήποτε καλό νοσοκομείο. Στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου απονεμήθηκε ο τίτλος ”Gold” στην κατηγορία Περιβαλλοντικής Κατασκευής στο Σουηδικό σύστημα κατάταξης περιβαλλοντικών επιδόσεων. Με βάση το εσωτερικό περιβάλλον, τα δομικά υλικά και την ενεργειακή απόδοση. Το έργο πραγματοποιήθηκε με κόστος 14,5 δισεκατομμύρια SEK (1,5 εκ €), είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα στη σουηδική ιστορία, που ανατέθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία Skanska.

Σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία επενδύσεων Innisfree, η εγκατάσταση εξασφάλισε επίσης Gold standard από την Leadership in Energy and Environmental Design (LEED). Πρόκειται για μια διεθνή περιβαλλοντική βαθμολογία για την παγκόσμια εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενός κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης. Είναι ένα περήφανο επίτευγμα για το νοσοκομείο, καθώς ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι επίσης φιλικός προς το περιβάλλον, με τη μορφή αυτοπαραγώμενης γεωθερμικής ενέργειας και άλλης ανανεώσιμης ενέργειας. Η παροχή ενέργειας είναι ένας συνδυασμός τοπικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης / ψύξης, οπότε η ενέργεια προέρχεται κυρίως από μια εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Αυτή η καινοτομία περιλαμβάνει περίπου 140 γήινους εναλλάκτες θερμότητας βάθους περίπου 220 μέτρα και είναι σε θέση να αποθηκεύει θερμότητα από καλοκαίρι σε χειμώνα και ψύξη από χειμώνα σε καλοκαίρι.

Ενέργεια, αποδοτικότητα, δεξιότητα

Η πρόσοψη δημιουργήθηκε επίσης με έμφαση στην απόδοση, με, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση "έξυπνων" παραθύρων που αφήνουν το φως του ήλιου όλο το χρόνο. Αυτά τα παράθυρα εμποδίζουν την είσοδο θερμότητας και κρύου κατά τους καλοκαιρινούς και χειμερινούς μήνες αντίστοιχα. Άλλα παραδείγματα λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας είναι ο φωτισμός με κίνηση, ο ελεγχόμενος αερισμός, ένας σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο γκαράζ και ένας σταθμός ανακύκλωσης με έως και 32 μονάδες ταξινόμησης.

Το νέο Karolinska Solna αναπτύχθηκε με έμφαση στην ακεραιότητα, την ασφάλεια και την άνεση του ασθενούς. Θεματική περίθαλψη θα προσφερθεί στο νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει ότι διάφοροι ιατροί εμπειρογνώμονες και ειδικοί εργάζονται ομαδικά και επισκέπτονται τον ασθενή, αντί να χρειάζεται ο ασθενής να μετακινηθεί μεταξύ διαφορετικών τμημάτων.

Το σύστημα θέρμανσης σε ολόκληρο το κτίριο σχεδιάστηκε λαμβάνοντας υπόψη τον ασθενή. Για άλλη μια φορά, το Purmo Hygiene αποδεικνύεται πολύτιμο μέρος ενός πολύ αξιόλογου έργου.

Πηγή: global.purmo.com