Γιατί να επενδύσετε σε Ελεγχόμενο Μηχανικό Αερισμό σε ιδιωτικά σπίτια και δημόσιους χώρους;

Ο Ελεγχόμενος Μηχανικός Αερισμός (ΕΜΑ) προσφέρει συνεχή παρακολούθηση της ανανέωσης αέρα σε κλειστούς χώρους, με βάση την παρουσία ή την απουσία ανθρώπων στον χώρο.

Τα συστήματα ΕΜΑ εξασφαλίζουν υψηλό βαθμό καθαρότητας του εισερχόμενου αέρα χάρη στα αποτελεσματικά φίλτρα τους, αποτρέποντας την είσοδο ρύπων από το εξωτερικό περιβάλλον και διατηρώντας μια σταθερή θερμοκρασία στους εσωτερικούς χώρους - η ιδανική λύση για τον συνεχή έλεγχο της υγιεινής του αέρα σε ιδιαίτερα πολυσύχναστα κτίρια και σε εσωτερικούς χώρους σπιτιών.

Ο καλός αερισμός καθορίζει την βέλτιστη κλιματική άνεση, συνακολουθώντας την ψυχοσωματική ευεξία - διασυνδεδεμένοι παράγοντες που δεν πρέπει να υποτιμώνται καθώς είναι απαραίτητοι για μια καλή ποιότητα ζωής.

Πώς λειτουργεί ο ΕΜΑ;

Στα συστήματα Ελεγχόμενου Μηχανικού Αερισμού, ο αέρας από το εξωτερικό εισέρχεται στους χώρους μετά από καθαρισμό από γύρη, λεπτή σκόνη και άλλους ρυπαντές, ενώ ταυτόχρονα, αποχωρεί αέρας από το εσωτερικό του κτιρίου, παρέχοντας έναν αποτελεσματικό και ασφαλή αερισμό.

Τα πλεονεκτήματα της εγκατάστασης ενός συστήματος ΕΜΑ

Το άνοιγμα των παραθύρων για αερισμό μπορεί να φέρει προφανή ανακούφιση, αλλά επιτρέπει επίσης σε επιβλαβείς ουσίες, που υπάρχουν στο εξωτερικό περιβάλλον, να εισέλθουν σε εργασιακούς ή οικιακούς χώρους, ρυπαίνοντάς τους. Πρέπει επίσης, να λάβουμε υπόψη την απώλεια ενέργειας που προκαλείται από την απελευθέρωση ζεστού ή κρύου αέρα, ανάλογα με την εποχή.

Η ποιότητα του αέρα, ειδικά στα αστικά κέντρα μεγάλων πόλεων,  είναι μια πολύ κρίσιμη παράμετρος. Η ατμοσφαιρική ρύπανση – που προκαλείται από την κυκλοφορία, τις βιομηχανίες, τη γεωργία και την οικιακή θέρμανση - αποτελεί εμπόδιο για το περιβάλλον και την προσωπική υγεία.

Ο ΕΜΑ είναι, σε κάθε περίπτωση,  η πιο αποτελεσματική λύση για τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα, είτε σε ιδιόκτητες κατοικίες είτε σε δημόσιους χώρους όπως νοσοκομεία, κινηματογράφοι, θέατρα, βιομηχανικά περιβάλλοντα ή γραφεία.

  • ποιότητα αέρα: ο αέρας που εισέρχεται στους χώρους είναι πιο καθαρός από τον αέρα έξω. Η λειτουργία φιλτραρίσματος είναι σε θέση να τον καθαρίσει από γύρη, λεπτή σκόνη και επικίνδυνους ρύπους, όπως τα λεπτά σωματίδια.
  • εξοικονόμηση χρημάτων: ο ΕΜΑ επιτρέπει σημαντική οικονομική εξοικονόμηση, αποφεύγοντας την άσκοπη απώλεια θερμότητας που συμβαίνει όταν ανοίγουν τα παράθυρα ή με τη χρήση κανονικών ανεμιστήρων εξαερισμού που επιτρέπουν το φιλτράρισμα αλλά όχι τη συντήρηση της θερμοκρασίας.
  • αποφυγή δημιουργίας μούχλας: η συνεχής ανακυκλοφορία του αέρα καθιστά αδύνατη τη δημιουργία μούχλας που προκαλείται από την υγρασία στον αέρα, ένα πρόβλημα που γίνεται όλο και πιο συχνό και επικίνδυνο στα σπίτια.
  • αυξάνει την αξία του ακινήτου: η εφαρμογή του ΕΜΑ είναι συνώνυμη της ενεργειακής απόδοσης και του υγιεινού οικιακού περιβάλλοντος

Τα είδη Ελεγχόμενου Μηχανικού Αερισμού

Υπάρχουν δύο είδη ΕΜΑ: κεντρικό (ή με ευκάμπτους αεραγωγούς) και αποκεντρωμένο (ή επίτοιχη μονάδα ).

Στο κεντρικό ΕΜΑ, υπάρχει μόνο μία μονάδα, η οποία βρίσκεται σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο από τα υπόλοιπα, από όπου υπάρχουν συνδετικοί σωλήνες προς όλα τα δωμάτια. Αυτή η δομή είναι κρυμμένη και επομένως δεν επηρεάζει την αισθητική των σπιτιών. Αυτό που μπορεί να δει κανείς είναι μόνο οι αεραγωγοί εξαερισμού, οι οποίοι επιτρέπουν την ανακυκλοφορία του αέρα.

Η διαχείριση του κεντρικού ΕΜΑ μπορεί να γίνει εύκολα, καθώς υπάρχει μόνο ένα ενιαίο σύστημα που επιτρέπει τη διαφοροποίηση του εξαερισμού στα επιμέρους δωμάτια. Λόγω του μεγέθους του συστήματος, μερικές φορές μπορεί να είναι απαραίτητες οι προσαρμογές στο κτίριο, όπως οι αντικαταστάσεις με γυψοσανίδες. Για να διατηρηθεί η βέλτιστη απόδοση του συστήματος, είναι επίσης καλό να πραγματοποιούνται τακτικοί καθαρισμοί των αεραγωγών. Η ευελιξία του, επιτρέπει την εγκατάστασή του τόσο σε ιδιωτικές κατοικίες όσο και σε δημόσιους χώρους.

Το αποκεντρωμένο ΕΜΑ, από την άλλη πλευρά, δίνει λύση και είναι κατάλληλο για όλους εκείνους τους τύπους κτιρίων όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα ύπαρξης ειδικού χώρου. Έχει μικρότερο κόστος και  αποτελείται από ένα σύστημα ΕΜΑ για κάθε δωμάτιο, μια λύση που την συναντάμε όλο και περισσότερο στα μοντέρνα κτίρια.

Το ΕΜΑ είναι εύκολο να εγκατασταθεί ακόμα και σε περιορισμένους χώρους, αποφεύγοντας τις τροποποιήσεις στο κτίριο, δεν απαιτεί καθαρισμό των σωλήνων και είναι για κάθε χώρο ξεχωριστά- η ιδανική λύση για ιδιωτικές κατοικίες ή δημόσιους χώρους που δεν είναι πολύ μεγάλοι.

Προϊόντα EMMETI για την εγκατάσταση του ΕΜΑ

Οι αεραγωγοί ενός συστήματος ΕΜΑ μπορούν να είναι δύο τύπων: εξαγωγής αέρα ή διπλής ροής.

Οι αεραγωγοί εξαγωγής αέρα ΕΜΑ είναι χαμηλοί σε κόστος αλλά έχουν ορισμένους περιορισμούς, όπως χαμηλά επίπεδα φιλτραρίσματος. Τα προϊόντα ΕΜΑ της Emmeti είναι αποκλειστικά διπλής ροής για να προσφέρουν στους πελάτες μας υψηλής απόδοσης λύσεις που διαρκούν με την πάροδο του χρόνου.

Το αποκεντρωμένο σύστημα αεραγωγών διπλής ροής ΕΜΑ της Emmeti έχει πλεονεκτήματα έναντι του συστήματος αεραγωγών εξαγωγής αέρα ΕΜΑ επειδή:

  • είναι εύκολο στην εγκατάσταση, με εύκολο έλεγχο λειτουργίας μέσω απλών κουμπιών που είναι ρυθμιζόμενα σε κάθε μεμονωμένο δωμάτιο ή περιοχή.
  • διαθέτει ενσωματωμένο προθερμαντήρα για την αποφυγή παγώματος του εναλλάκτη θερμότητας.
  • έχει υψηλή ενεργειακή απόδοση, με αποδοτικότητα ανάκτησης θερμότητας που υπερβαίνει το 90%.
  • είναι εξαιρετικά αθόρυβο: απομονώνει όλο το θόρυβο από το εξωτερικό περιβάλλον.

Η εγκατάσταση καινοτόμων τεχνολογιών όπως ο ΕΜΑ της Emmeti σε ιδιωτικές κατοικίες ή κοινόχρηστους χώρους επιτρέπει στην κοινότητα όχι μόνο να επενδύσει σε ένα καλύτερο μέλλον αλλά και να αποκτήσετε προσωπική ευημερία και δημόσια υγεία.