Ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε σε ένα ιδιωτικό κατασκευαστικό έργο, έναν κτήριο κατοικιών ή ένα εμπορικό ακίνητο, το σύστημα HVAC είναι πάντα ένα απαραίτητο συστατικό. Όταν γίνεται σωστά, έχει την δυνατότητα να ενισχύει τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, αλλά αυτό απαιτεί καλή κατανόηση των διαφόρων πτυχών που συμβάλλουν σε αυτό. Μιλήσαμε με τον Louis Barault, τον αρχιτέκτονα που ηγείται του ελληνικού αρχιτεκτονικού γραφείου Barault Architects, για τις προκλήσεις που μπορούν να παρουσιαστούν κατά την διαδικασία σχεδιασμού και τα σημαντικά σημεία εστίασης για τους αρχιτέκτονες στο σύγχρονο σχεδιασμό HVAC.

φωτογραφία του Γιώργου Γερόλυμπου

Κριτήρια σχεδιασμού HVAC

Κατά το  στάδιο του σχεδιασμού, η Barault Architects επιθυμεί να δημιουργεί μια συγχώνευση διαφόρων στυλ και να συνδυάζει, για παράδειγμα, κλασικά με μοντέρνα στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά πρέπει, ωστόσο, να πληρούν ορισμένα κριτήρια. «Είτε ψάχνουμε ένα προϊόν HVAC είτε ένα έπιπλο, αναζητούμε πάντα προϊόντα υψηλής ποιότητας. Για εμάς αυτό σημαίνει ποιότητα όσον αφορά τον σχεδιασμό και την εκτέλση», λέει ο Louis Barault. «Η καλή κατασκευή και οι σωστές λεπτομέρειες μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά. Ένας τρίτος παράγοντας που παίζει ρόλο είναι μια λογική τιμή. Ακόμη και σε έργα υψηλών προδιαγραφών, όλα τα στοιχεία πρέπει να προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής.»

"Για εμάς τα προϊόντα Purmo πληρούν όλες τις προϋποθέσεις."

Η αναζήτηση του σωστού προϊόντος δεν είναι πάντα εύκολη. Όταν πρόκειται για προϊόντα HVAC, οι αρχιτέκτονες αναζητούν αντικείμενα που είναι εύκολο να ενσωματωθούν στο συνολικό σχέδιο. Πρέπει επίσης να ταιριάζουν τόσο με τις επιθυμίες του αρχιτέκτονα όσο και του πελάτη, καθώς και να ταιριάζουν στον καθορισμένο προϋπολογισμό. «Επιπλέον, πρέπει να συμμορφωνόμαστε με τους τοπικούς και ευρωπαϊκούς κανονισμούς, επομένως είναι πολύ σημαντικό να γίνουν όλα σωστά», προσθέτει ο Louis. «Για εμάς τα προϊόντα Purmo πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Αφού τα χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά, εντυπωσιαστήκαμε από το λεπτομερές φινίρισμα και την εξαιρετική χρωματική επίστρωση αφενός, αλλά και από την ποιότητα όλων των εξαρτημάτων και το πώς όλα έδεσαν τέλεια. Χρησιμοποιήσαμε τα προϊόντα Purmo για πρώτη φορά το 2019 και έκτοτε δεν τα έχουμε αλλάξει.»

Ανακαλύψτε την πλήρη γκάμα προϊόντων μας

Σχεδιασμός HVAC & βιωσιμότητα

Στην Barault Architects γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα σχέδια που δημιουργούν σήμερα θα διαρκέσουν πολύ και επομένως πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κανονισμούς για το αποτύπωμα του άνθρακα. Ο Louis σχολιάζει: «Ως γραφείο, μας ενδιαφέρουν εξαιρετικά οι τελευταίες τάσεις στη βιωσιμότητα. Στην Ελλάδα η βιωσιμότητα στις κατασκευές είναι αρκετά νέα. Προσπαθούμε ακόμη να βρούμε το δρόμο μας, σίγουρα είμαιστε σε αναζήτηση νέων τεχνολογιών και βιώσιμων προϊόντων που μπορούμε να ενσωματώσουμε στα σχέδιά μας. Πριν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα Purmo, για παράδειγμα, κάναμε κάποια έρευνα και βρήκαμε πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες της Purmo να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που εκτιμήσαμε πραγματικά».

Επίσης η χρήση περιβαλλοντικών πιστοποιητικών είναι μάλλον νέα στην Ελλάδα. «Είμαστε τώρα στο στάδιο της προκαταρκτικής μελέτης για πολλά κτίρια που απαιτούν τέτοια πιστοποιητικά από τους προμηθευτές μας. Είναι πρόκληση αλλά θα συμβεί τελικά. Επιπλέον, η ανακύκλωση γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Εντός του κλάδου, μετακινούμαστε πλέον από τις συμβατικές μεθόδους κατασκευής, χρησιμοποιώντας τούβλα, σοβά ή κονίαμα, σε συστήματα ξηρής δόμησης και νέα υλικά.»

Ο Louis Barault ηγείται του αρχιτεκτονικού γραφείου Barault Architects.

Σχεδιασμός HVAC με ολοκληρωμένες λύσεις

Δεδομένης της μεγάλης ποικιλίας έργων που χειρίζεται η Barault Architects, αναζητά πάντα κατάλληλες λύσεις για διαφορετικές εφαρμογές. Το κοινό νήμα σε όλο το έργο  τους, ωστόσο, είναι η σημασία μιας ολιστικής λύσης . «Για εμάς οι ολοκληρωμένες λύσεις HVAC είναι πολύ σημαντικές γιατί ενσωματώνουμε ολόκληρη την εγκατάσταση ήδη από το στάδιο του σχεδιασμού. Αν δεν το κάνετε, σίγουρα θα αντιμετωπίσετε πολλές προκλήσεις και το αποτέλεσμα πιθανότατα δεν θα είναι αυτό που φανταζόσασταν στην αρχή. Ως εκ τούτου, συνεργαζόμαστε πολύ στενά με τους μηχανολόγους μηχανικούς μας, οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ομάδας σχεδιασμού μας».

Με νέα υλικά και πρωτοποριακή μέθοδο κατασκευής έχετε παράγει ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν για τον 21ο αιώνα.

Σχεδιασμός HVAC με διακοσμητικά σωληνωτά θερμαντικά σώματα Delta

Ο Louis είναι ιδιαίτερα λάτρης των διακοσμητικών σωληνωτών θερμαντικών σωμάτων Delta. Λέει: «Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επανερμηνεία ενός κλασικού προϊόντος. Με νέα υλικά και πρωτοποριακή μέθοδο κατασκευής έχει δημιουργήσει ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν για τον 21ο αιώνα. Μας αρέσει επίσης η μεγάλη γκάμα διαθέσιμων χρωμάτων από τα οποία μπορούμε να επιλέξουμε για να ενσωματώσουμε το σώμα σε διάφορους εσωτερικούς χώρους. Για αρχιτέκτονες όπως εμείς, είναι πάντα ενδιαφέρον όταν οι προμηθευτές παράγουν κάτι που διαφέρει από την επικρατούσα προσφορά και που μπορεί κάλλιστα να είναι πιο ριζοσπαστικό όσον αφορά το σχεδιασμό. Η μόνη μικρή κριτική που έχουμε, είναι ότι η θερμοστατική κεφαλή είναι αρκετά μεγάλη. Ως αρχιτέκτονας θα προτιμούσαμε να είναι πιο συμπαγής για εύκολη ενσωμάτωση. Αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για την ποιότητα των προϊόντων Purmo που έχουμε χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα καθώς και για τους χρόνους παράδοσης.»

Διαβάστε περισσότερα για τα διακοσμητικά σωληνωτά θερμαντικά σώματα Delta

Έργο ανακαίνισης με διακοσμητικά σωληνωτά θερμαντικά σώματα Delta

Ένα από τα έργα στα οποία η Barault Architects χρησιμοποίησε τα διακοσμητικά σωληνωτά θερμαντικά σώματα Delta είναι η πλήρης ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 200 m2 στην Αθήνα. Ήταν σε θέση να ξεκινήσουν από μια καθαρή αρχή καθώς το εσωτερικό κατεδαφίστηκε εντελώς. Μόνο το κέλυφος και η φέρουσα δομή του διαμερίσματος διατηρήθηκαν. Σκοπός της ανακαίνισης ήταν να δώσει στο χώρο μια αισθητική ανανέωση, αλλά και να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας του ιδιοκτήτη και να αυξήσει τη συνολική βιωσιμότητα του διαμερίσματος.

Ο Louis εξηγεί: «Αναβαθμίσαμε το ενεργειακό πιστοποιητικό του διαμερίσματος τοποθετώντας επιπλέον μόνωση στο εξωτερικό κέλυφος του κτιρίου. Επιπλέον, αποσυνδεθήκαμε από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και εγκαταστήσαμε ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα θέρμανσης που ο ιδιοκτήτης μπορεί να ελέγξει ανεξάρτητα από όλα τα άλλα διαμερίσματα και τους ενοίκους τους. Η εγκατάσταση ήταν αρκετά απαιτητική γιατί έπρεπε να αδειάσουμε το προηγούμενο σύστημα, να κόψουμε τις κύριες σωληνώσεις και να εγκαταστήσουμε τη δική μας από το ισόγειο μέχρι το 8ο όροφο. Αλλά άξιζε τον κόπο, γιατί μπορέσαμε να αλλάξουμε από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο ως πηγή θέρμανσης και να επιτρέψουμε στους ιδιοκτήτες να διαχειρίζονται το σύστημα θέρμανσης με βάση τις δικές τους ανάγκες και συνήθειες».

Εντυπωσιακός σχεδιασμός HVAC

Στο μπάνιο του ανακαινισμένου διαμερίσματος τοποθέτησαν το θερμαντικό σώμα λουτρού Flores. Στα άλλα δωμάτια χρησιμοποιούσαν Delta σε μια σειρά από εντυπωσιακά χρώματα. «Ήταν μια αρκετά τολμηρή απόφαση, αλλά θέλαμε να δώσουμε διαφορετικό χαρακτήρα σε κάθε χώρο του διαμερίσματος. Ήταν λοιπόν πρόθεσή μας από την αρχή να μην προσπαθήσουμε να κρύψουμε τα στοιχεία θέρμανσης, αλλά μάλλον να τα αναδείξουμε. Για το σκοπό αυτό δεν χρησιμοποιήσαμε minimal χρώματα, αλλά χρώματα που πραγματικά ξεχωρίζουν, όπως το έντονο κίτρινο, το πράσινο και το μπλε. Μας αρέσει πολύ το αποτέλεσμα και οι ιδιοκτήτες είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο που τα θερμαντικά σώματα ταιριάζουν απόλυτα στο συνολικό σχέδιο.»

φωτογραφία του Γιώργου Γερόλυμπου

Θέλετε να ενσωματώσετε τα προϊόντα Purmo σε ένα από τα έργα σας; Τότε μη διστάσετε να απευθυνθείτε για εξατομικευμένες συμβουλές.

Πηγή: Purmo