Η ομάδα της Thermovent αισθάνεται περήφανη για τη μελέτη και προμήθεια μηχανολογικού υλικού στο εμβληματικό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών Hermitage 1310 στο Λιβάδι Παρνασσού.

Το έργο απέσπασε 2 Χρυσά και 3 Ασημένια Βραβεία Τουρισμού (σε όλη τη χώρα) κατατάσσοντάς το ως ένα από τα κορυφαία ξενοδοχεία/θέρετρα/βίλες της χρονιάς στην Ελλάδα.

Τα βραβεία αναλυτικά:

  • GOLD Award: New Villa of the Year 2023
  • GOLD Award: Mountain Villa of the Year 2023
  • SILVER Award: Design Villa of the Year 2023
  • SILVER Award: Authentic Stay
  • SILVER Award: Architecture & Design for Tourism

 

 

Τεχνική περιγραφή έργου:

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια το Α και το Β. Σε κάθε κτίριο υπάρχουν 4 τριόροφες μεζονέτες.

Λόγω της ιδιαίτερης απομακρυσμένης τοποθεσίας μέσα στο δάσος σε ορεινή περιοχή με δριμύ κρύο σε σταθερή βάση και συχνές χιονοπτώσεις έπρεπε να επιλεγεί ένα σύστημα θέρμανσης που να μπορεί να ανταπεξέλθει και στις πιο σκληρές καιρικές συνθήκες.

Επίσης, το σύστημα θέρμανσης έπρεπε να παρέχει όχι απλά κάποια οποιαδήποτε θέρμανση, αλλά θερμική άνεση υψηλής ποιότητας, τέτοια ώστε ο ένοικος να μπορεί να απολαμβάνει μια ξεχωριστή θαλπωρή σε αντίθεση με το άγριο πολικό τοπίο τριγύρω του.

Στην εξίσωση αυτή της θέρμανσης έρχεται να προστεθεί και ο βαθμός ετοιμότητας θέρμανσης της κάθε μεζονέτας, καθώς πρόκειται για εξοχικές κατοικίες που μπορεί να αποφασίσουν οι ένοικοι να έρθουν τελευταία στιγμή και να πρέπει να το βρούν ζεστό.

Τέλος, είναι ευνόητο ότι το σύστημα θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης σε τέτοιο απομακρυσμένο από τον αστικό ιστό περιβάλλον με αντίξοες καιρικές συνθήκες πρέπει να έχει δικλείδες ασφαλείας με εφεδρικά συστήματα ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία.

Και όλα αυτά να επιτυγχάνονται όχι με κλασικά καύσιμα, αλλά με μοντέρνα τεχνολογία, φιλική στο περιβάλλον, χωρίς ρύπους και με μέγιστη εξοικονόμηση.

Η λύση της παραπάνω δύσκολης εξίσωσης λοιπόν ήταν η εγκατάσταση συστήματος αντλιών θερμότητας του Σουηδικού Οίκου CTC, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από όλους τι σημαίνει κρύο.

Έτσι, σε καθένα από τα δύο κτίρια εγκαταστάθηκε συστοιχία δύο αντλιών θερμότητας EcoAir 622M , ισχύος 22kW έκαστη, συνολικής ισχύος 44kW για καθένα κτίριο, σε συνδυασμό με ένα ειδικό θερμοδοχείο διαχείρισης θέρμανσης-ΖΝΧ EcoZenith555 χωρητικότητας 550 λίτρων.

Ως εφεδρική πηγή τοποθετήθηκε σε καθένα κτίριο και μια ατομική μονάδα συμπύκνωσης πετρελαίου, συνδεδεμένη με το δοχείο διαχείρισης.

Δεύτερη εφεδρική πηγή υποστήριξης θέρμανσης και ΖΝΧ είναι επίσης δύο ηλεκτρικές αντιστάσεις, ισχύος 9kW στο πάνω και στο κάτω μέρος του δοχείου αντίστοιχα, σε καθένα από τα δύο κτίρια.

Το δοχείο είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος που διαχειρίζεται τα πάντα. Έχοντας επάνω του μια οθόνη αφής και τον ελεγκτή/κέντρο καλωδίωσης, λαμβάνει όλες τις εντολές από τους θερμοστάτες όλων των ορόφων όλων των μεζονετών και την εξωτερική θερμοκρασία και θέτει σε λειτουργία με προτεραιότητα τόσο τις δύο αντλίες θερμότητας εναλλάξ ή μαζί , ανάλογα με το φορτίο ζήτησης θέρμανσης, όσο και τον λέβητα πετρελαίου σε περίπτωση ανάγκης εφεδρείας και τις αντιστάσεις εφόσον ποτέ χρειαστούν, με αυτή τη σειρά προτεραιότητας. Οι εφεδρείες ενεργοποιούνται αυτόματα από το δοχείο μέσω προηγμένου λογισμικού χωρίς ο χρήστης ή ο διαχειριστής να χρειάζεται να έχει τον νου του στον καιρό, στις ανάγκες θέρμανσης ή ΖΝΧ ή σε περίπτωση βλάβης κάποιου από τις πηγές θέρμανσης.

Τα τρία πατώματα της κάθε μεζονέτας διαθέτουν θερμαντικά σώματα PURMO σε μαύρο χρώμα, ενώ το κάτω πάτωμα στο επίπεδο εδάφους διαθέτει και ενδοδαπέδια θέρμανση επίσης από την PURMO για ιδιαίτερη θαλπωρή των ενοίκων. Το δοχείο τροφοδοτεί μέσω υδραυλικών μονάδων ESBE Σουηδίας με ενσωματωμένους κυκλοφορητές την κάθε μεζονέτα ξεχωριστά(κλάδοι) και κάθε όροφο ξεχωριστά(ζώνες).

Οι εντολές για την θέρμανση κάθε ορόφου έρχονται από έξυπνους εβδομαδιαίους προγραμματιζόμενους θερμοστάτες αφής ιδιαίτερης αισθητικής Danfoss, οι οποίοι είναι wifi και ο χρήστης μπορεί να διαχειριστεί την θέρμανση και από το κινητό του από όπου κι αν βρίσκεται. Οι εν λόγω θερμοστάτες διαθέτουν φιλικό στο χρήστη λογισμικό, αντιπαγετική προστασία και ακρίβεια θερμοκρασίας, μεγιστοποιώντας την εξοικονόμηση ενέργειας και την θερμική άνεση.

Τέλος, το δοχείο τροφοδοτεί με ζεστό νερό χρήσης τα ντους και τις υπόλοιπες παροχές ζεστού νερού των σπιτιών 24/7 χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μόλις ανοίξει μια βρύση, το ΖΝΧ θερμαίνεται στιγμιαία με διέλευση μέσα από το δοχείο και όχι με αποθήκευση, πράγμα που προστατεύει από λεγιονέλλα και παρέχει άφθονο φρέσκο και υγιεινό ζεστό νερό χρήσης.

Η Σουηδική τεχνογνωσία σε θέρμανση και ζεστό νερό, τα τριπλά συστήματα εφεδρείας και η ευαισθησία των κατασκευαστών στην ποιότητα, την περιβαλλοντική προστασία και την ενεργειακή διαχείριση αποτελούν προστιθέμενη αξία στο ήδη βραβευμένο συγκρότημα κατοικιών Hermitage1310.